Lage rugpijn-rugklachten-cesartherapie-oefentherapie-lunteren

RUGKLACHTEN? ZO KOM JE ER VAN AF –

DE 7 GEBODEN

 1. BEWEEG VOLDOENDE

  Bewegen is hét voornaamste onderdeel van iedere behandeling van lage rugpijn. Daarbij maakt het niet zo veel uit wat voor lichaamsbeweging je precies doet: elke vorm van lichaamsbeweging vermindert lage rugpijn.

 2. BEGRIJP DE PIJN

  Wanneer je met rugpijn inziet dat er geen beschadiging van het weefsel is, en dat pijn kan blijven voortbestaan lang nadat de ‘blessure’ volledig genezen is, ga je veel makkelijker over tot een actieve behandeling van rugpijn. Hierbij is het leren begrijpen wat pijn is en hoe je ermee moet omgaan cruciaal.

 3. LAAT JE NIET VANGEN VOOR COMMERCIËLE ‘ OPLOSSINGEN’

  Er zijn tal van ‘wondermiddelen’ voor lage rugpijn, zoals dure (andullatie)matrassen, elektrotherapietoestellen, trilplaten, etc. Ondanks sluwe verkooppraatjes is er voor geen van deze behandelmethodes wetenschappelijke bewijs dat ze lage rugpijn kunnen genezen.

 4. KRAKEN HEEFT MAAR EEN KLEINE TOEGEVOEGDE WAARDE

  Of het nu een osteopaat, chiropractor of manueel therapeut is: wat de therapeut met de handen doet zal maar in beperkte mate bijdragen aan het herstel. Bovendien zullen de handen van de therapeut enkel een meerwaarde hebben als het gecombineerd wordt met bewegingstherapie (oefentherapie, sport).

 5. NAALDEN GAAN DE RUGPIJN NIET WEGPRIKKEN

  Of het nu dry needling of acupunctuur is, de ‘naalden’ hebben vaak wel een tijdelijk pijnstillend effect, maar zullen het rugprobleem niet genezen.

 6. CHIRURGIE VOOR RUGKLACHTEN IS MAAR ZELDEN EEN OPLOSSING

  Opereren voor enkel lage rugpijn heeft een moment gekend waarbij we als hulpverleners dachten dat we iedereen met rugpijn konden genezen. Spijtig genoeg kan chirurgie enkel voor zeldzame en specifieke vormen van rugpijn mogelijk een oplossing bieden.

 7. ACTIEVE I.P.V. PASSIEVE THERAPIE

  De voorgaande 6 geboden voor mensen met lage rugpijn zijn samen te vatten door één gouden raad: de beste manier om lage rugpijn te overwinnen is een actieve therapie, waarbij je zelf aan de slag gaat.

P.S. Ben je benieuwd hoe ik jou hiermee kan helpen? Kom vrijblijvend in gesprek met mij via jeanine@oefentherapie-lunteren.nl

Groetjes Jeanine